Välja vinterjacka

Kylan tränger på och vintern är här – dags att klä sig ordentligt för att slippa frysa, vilket man gör bäst genom att införskaffa en varm vinterjacka som klarar även den mest polariska kylan.

Faktum är att det finns en hel del personer, som till förmån för stil, inte väljer att använda en så pass varm jacka att de inte ska frysa. Detta är dumt, det finns definitivt snygga vinterjackor som också är funktionell och varm. Vi ska här ge tips på saker du kan tänka på när du ska köpa din.

Jacka för stark kyla – Dun

Man kan säga att det går att dela upp vinterjackor i två huvudgrupper, dunjackor och jackor som är tillverkade med syntetmaterial. Om kylan är mycket svår så är det i alla fall en dunjacka som du är ute efter. Även om syntet också har goda värmeegenskaper så är dunet överlägset, det går att på liten yta och med lätt vikt komprimera dun så att det isolerar mot kylan mycket effektivt. Det negativa är dock att en dunjacka är mer känslig mot fukt än syntet, men det finns dunjackor med så kallade membran som gör den bättre tålig mot väta.

Jacka för fuktiga förhållanden – Syntetmaterial

Det bästa med syntetmaterial är att det tål viss väta utan att förlora sin isoleringsförmåga mot kylan. Dock brukar inte detta vara något stort problem eftersom en jacka i syntetmaterial med fördel används när det inte är kraftig kyla utan snarare vid måttlig till svag kyla. Poängen är att vid minus 25 så är det sällan något regnoväder, och när temperaturen växlar kring nollan så är det oftare fuktigt. Därför så kan man säga att generellt sett så är jackor i dun till för när kylan är sträng och de i syntetmaterial mer för när det är risk för fukt och inte lika kallt.