Fimpa för skönhet och hälsa

Det är inlägget kan kännas lite som en moralkaka för vissa. Alla vet att det är farligt att röka. Man talar jämt om de negativa effekterna som rökningen har på kroppen. Den här gången tänkte vi mest fokusera på de positiva effekterna som uppstår när du väljer att fimpa. Förhoppningsvis kan detta leda till lite motivation som du kan hålla dig fast vid när röksuget kickar in.

Att sluta röka är svårt. Det kräver disciplin och gärna en stor dos hjälp på vägen. Smokesmart erbjuder e-cigaretter som kan stilla nikotinbehovet utan att man få i sig några andra skadliga ämnen. Sedan finns det så klart plåster, tuggummin och hjälplinjer att ringa.

Vad kan du då förvänta dig för positiva saker efter du har slutat?

Skönhetsmässigt kan man säga att du snabbt kommer att se resultat. Din hud kommer att tappa den där gråa tonen och få mer lyster. Den kommer också sakta men säkert återfå sin spänst vilket kommer att hålla rynkorna borta längre. Naglar och tänder blir vitare samt så kommer eventuella fläckar mellan fingrarna att försvinna. Många storrökare får nikotinfläckar på fingrarna där man håller i cigaretten efter många års rökande. Dessa kan nu äntligen få ”läka” och huden återställs.

Du behöver bara ha varit rökfri ett halvår innan risken att dö i förtid har minskat avsevärt. Man kommer också minska risken att få hjärt- och kärlsjukdomar samt lungsjukdomar. Håller du dig rökfri i tio år så har kroppen återställt sig så fantastiskt bra att den är i samma skick som någon som aldrig har rökt.

Som icke-rökare kommer du inte att bli sjuk lika lätt och när du väl blir sjuk har din kropp bättre och snabbare läkningsförmåga än den hade tidigare. Du får också bättre lungkapacitet vilket visar sig i bättre flås och kondition. Har man dålig kondition sedan tidigare kan detta så klart vara svårt att se men du kommer kunna jobba upp flåset mycket snabbare nu än när du var rökare.

Smak- och luktsinnet förbättras. Plötsligt börjar du känna hur dina gamla kläder stinker rök och hur rökare luktar fimp, någonting du inte känner när du själv är rökare. Det blir också roligare att prova nya maträtter då smaklökarna sätter igång och fungerar normalt igen.

Du kan läsa om fler saker som händer i kroppen på den här sidan.